Subscribe Us

header ads

Miért is vagyunk kétezernél kevesebben?

 Vácrátót egy nagyon szép és érdekes kis falu. Aki csak látogatóba jön ide, az nem is tudja, hogy ezen a csendes kis település milyen érdekesen gondolkodnak az emberek. Aki azonban ide költözik, hamar megismeri a tősgyökeres és a „gyüttment” kifejezést, és igen érdekes gondolatokkal szembesülhet nap mint nap.Ami érdekessé teszi ezt a témát, hogy  a „gyüttment”-ezés nem más, mint a rasszizmus egy speciális válfaja. Itt nem a cigányokkal vagy a négerekkel foglalkoznak és kampányolnak, hanem azzal, hogy tősgyökeres vácrátóti vagyok, ezért kell ránk szavazni. Talán még emlékeznek rá, ugye? Hogy is volt 2010 őszén? Mi ide jártunk iskolába itt nőttünk fel, a gyerekeink is ide járnak itt éltük le az egész életünket. Kik is kampányoltak ezzel? A mostani képviselők és a polgármester. És valóban ők tényleg mindannyian tősgyökeres Rátótiak. Hogy ennek mi köze a címben feltett kérdéshez? Bizony nagyon sok.

A kistelepüléseket két dolog tudja életben tartani:


- ha meg tudja tartani a fiatalokat – ehhez közlekedés és munkahely kell. Ugye senki nem vitatja, hogy ezek a területek voltak az elmúlt évek leggyengébben kezelt pontjai,

- ha a betelepülőket megbecsüli, befogadja a falu, mert friss vért, színt hoznak a falu életébe. Ugye az állandó „gyüttment”-ezést Önök sem tartják megbecsülésnek és befogadásnak?

Tessék végiggondolni, hogy mi is történt ezeken a területeken itt az elmúlt 20, de nézhetjük az elmúlt 11 évet is amióta a jelenlegi polgármestert először megválasztották.  

Ugye a közlekedést és a munkahelyeket nem kell hosszabban taglalni, mert szinte egyik sem létezik. Autóval lehet közlekedni. A vasúthoz eljutni gyalog életveszély, busz pedig elvétve egy-egy járathoz megy csak. A vasúttal érkező kirándulók is rendszeresen túlélő túra keretében jutnak el a botanikus kertig. Mire odaérnek, sok kedvük már nem marad sétálni. Esti járatok alig (talán egy), így a fiatalok tömegközlekedéssel biztosan nem jönnek haza színházból, koncertről, vagy buliból.

Nézzük a másik lehetőséget a befogadást:

Amikor felmerült, hogy ide költöznének tömegesen, akár külföldről, akkor azt megakadályozták. Lásd például a holland nyugdíjasok, akik a Szent István Parkfalu helyén építették volna házaikat. Még az utat is ingyen megépítették volna. Nem kellettek, mert ide ne jöjjenek idegenek.  A park falu is nagy lendülettel indult, aztán, hogy, hogy nem, elakadt. A csatorna oda már ki sem épült. Nehogy valaki beköltözzön. Nem kell ide a sok „gyüttment”? Vagy mégis? Nem olyan régen a bizottsági ülésen már azt hallottuk, hogy gyorsan be kellene költöztetni 150 embert, mert az önkormányzati törvény változásai miatt itt is „falurombolás” lesz.  Valószínűleg a természetes úton való szaporodás, mint lehetőség, csak az idő rövidsége miatt nem vetődött fel. Januárig sajnos már nincs 9 hónap.

Most mit olvasunk az Önkormányzat hivatalos honlapján? Hogy megszűnik az önálló önkormányzati hivatal! Ugye mindenki tudja, hogy ez nem azt jelenti, hogy nem lesz hivatal, hanem azt, hogy nem lesz önálló jegyző. A szomorkodás fokát mindenki magában állítsa be.

A jelenlegi törvénytervezet szerint nem zárják be az iskolát, nem szüntetik meg az óvodát, nem bontják le sem a művelődési házat sem a sportcsarnokot.
Összegezve, jelen állás szerint, azok az emberek kezdenek sírni-ríni, államtitkároknak levelet írni, akik az elmúlt években mindent megtettek azért, hogy ennyien lakjunk itt és ne többen. Gratulálunk! Tetszettek volna hamarabb gondolkozni!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések