Subscribe Us

header ads

Lánykérés a házasságból?

 A legutóbbi Vácrátóti Hírmondó címlapját még talán az is elolvasta aki amúgy nem szokott belelapozni. Most nem a „jól megtervezett” elrendezésre gondolunk, amikor a „Győz a sötétség?” főcím mellé került az „Őrizzük meg Vácrátót önállóságát!” felhívás, hiszen mindenki hibázhat. Persze ki tudja, lehet, hogy tudatos volt a kialakítás.

Azt már lassan minden helyi lakos megszokhatja, hogy nem jelenik meg úgy önkormányzati újság, hogy ne kérlelje, könyörögjön az önkormányzat, hogy jelentkezzenek át állandó lakossá a nem itt élő vácrátótiak. Ez most is így történt. Ezúttal a már említett cikkben.

Ám ami meglepetés lehetett a cikkben, hogy bizony titokban képviselő-testületünk, polgármesterünk és jegyzőnk január 12-én közös testületi ülést tartott Vácduka testületével Veresegyház járás kialakításának támogatása tárgyában. Valószínűleg a rendkívüli határidő (miért is volt ez olyan sürgős?) miatt erről az ülésről elfelejtették tájékoztatni a nyilvánosságot (nem először).
Testületünk azzal a szándékkal kereste meg Vácduka önkormányzatát, hogy az eddigi körjegyzőséget Kisnémedivel bontsa fel, és társuljon Vácrátóttal (lánykérés), és így Vácrátóton központi hivatalként működhetne tovább a polgármesteri hivatal. Az utólag az ülésről a község honlapjára felkerült jegyzőkönyvből kiderül, hogy a vácdukai képviselők sem értették a társulás gondolatát, és hogy ebből nekik milyen előnyeik származnának. Nem kívánták felbontani az évek óta jól működő Kisnémedi körjegyzőséget (házasság), de felajánlották a csatlakozás lehetőségét. Így a Hírmondóban megjelent cikk szerint Kisnémedire járhattunk volna ügyeinket intézni.

Ez utóbbi kijelentés persze nem igaz, több okból sem. A körjegyzőség nem azt jelenti, hogy mindent a gesztor önkormányzatnál (azaz esetünkben Kisnémedin) lehet intézni, hanem csak annyit, hogy a települések megosztják egymás között a jegyző költségeit, aki a feladatokat minden településen ellátja.
A járások bevezetését követően (2013. január) sem kellett volna Kisnémedire járni, hiszen a járásközpont Vác lesz, tehát az ottani kormányhivatalban intézhetjük majd ügyeinket, már amelyiket persze, hiszen helyben is marad ügyfélszolgálat, amely minden kérést, észrevételt, ügyindítást továbbít majd a járásközpontba. Egyszóval, nem kellene az embereket feleslegesen riogatni olyan dolgokkal, melyeknek a fele sem igaz!

Mindenesetre mi nagyon örülünk, hogy önkormányzatunk ebben a hátralévő néhány hónapban mindent elkövet, hogy megmaradjon helyben a teljes polgármesteri hivatal, a jegyző, és annak a néhány köztisztviselőnek az állása a hivatalban.

Azonban ildomosabb lett volna egy ilyen fajsúlyú kérdésben  előtte meghallgatni a lakosság véleményét, hogy hová kellene társulni, ha már ez muszáj. Ha erről már korábban testületi üléseken vagy az újságban, esetleg közmeghallgatáson érdeklődtek volna,  akkor lehet, hogy nem végződik ilyen csúfosan és keserűen ez a „leánykérés”! Még jöhetnek a hasonló jó csatlakozási ötletek. Mindent bele, van még bő fél év! Reméljük, a következő leánykérés időpontjáról a nyilvánosság is értesül, és szerkesztőségünk is ott tud lenni, hiszen ez mindnyájunkat érintő közügy. És ha már közügyek, érdeklődéssel figyeljük, hogy az óvodai dajka állásra pályázók közül vajon a polgármester rokonságából kapja-e meg valaki az állást vagy egy „kívülálló” személy.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések