Subscribe Us

header ads

Nyílt levél a vácrátóti képviselő-testület tagjaihoz!

 Tisztelt Képviselők!


Önöket a lakosok választották meg, ezért elsősorban nekik tartoznak elszámolással azon cselekedeteik miatt, melyeket az önkormányzati képviselőségük kapcsán tesznek. Azonban Önöket is kötik a törvényes keretek, még akkor is, ha annak valamely pontját területét nem ismerik. A törvény nem tudása, nem mentesít a felelősség alól! Azért fordulunk most Önökhöz, mert a keddi testületi ülésen talán az utolsó lehetőség adódik, hogy helyrehozzák az eddig elkövetett hibáikat.

A konyha kiszervezésének eddigi folyamata hemzseg a szakmai hibáktól. Ez mind szerkesztőségünk, mind az általunk megkérdezett szakemberek véleménye. Talán a keddi testületi ülés az utolsó alkalom, amikor kijavíthatják az eddigi hibákat. Ha rosszul döntenek, mind saját magukat, mind a pályázat nyertesét olyan helyzetbe hozzák, mely akár büntetőjogi felelősséget is felvet. Szeretnénk, ha egy általunk is tisztességesnek megismert ember, egy olyan helyi vállalkozó, aki valóban tenni akar a faluért is, nem kerülne bajba az önkormányzat, az Önök hibás döntése miatt.

Önök szerint – tényleg csak a józan paraszti ésszel gondolkozva –, ha valaki mint vállalkozó üzemelteti majd a konyhát, akkor mitől fog az kevesebbe kerülni? A költségek ugyanazok mint az önkormányzati üzemeltetés esetében (víz, villany, gáz, munkabér, nyersanyag). Az önkormányzati üzemeltetés esetén nincs elvárt haszon. Egy vállalkozó – egyébként teljesen normálisan – üzletként kezeli, s jogos, hogy nagyobb hasznot vár, mintha ezt a pénzt amit ide befektet, a bankba tenné be. Tessék mondani, mitől lesz ez olcsóbb, mint az önkormányzati tulajdon?

Mi is beszélgettünk vállalkozókkal, nem lesz olcsóbb a kiszervezett szolgáltatás sem. De ha már minden áron szabadulni akarnak tőle, akkor jelenleg valóban a sok rossz közül a legjobbat választották, egy helyi vállalkozó megbízásával. De biztosak benne, hogy amit tettek, az törvényes?

Talán a legfontosabb: nem lehet a konyhát mint szolgáltatást közbeszerzés nélkül pályáztatni! A közbeszerzési pályázatok elbírálásakor pedig nem a testületnek kell döntést hoznia. Önök kiírhatnak egy pályázatot, s abban kiírásban meghatározhatnak egy szempontrendszert. Ez lehet az Önök döntése. Azonban a szempontrendszer alapján a győztest Önök már csak kihirdethetik, s nem szavazgathatnak arról,  hogy ki a szimpatikus és ki nem, ahogy azt legutóbb, 2012.07.05-én tették.

A polgármester nagyon ügyesen próbálja a saját hibáit a testületre tolni, és ebben eddig Önök majdnem mindig partnerek voltak. Kérdezzenek utána független forrásból, hogy vajon 8 millió forintot meghaladó szerződéses összeg esetén lehet-e közbeszerzés nélkül szolgáltatást vásárolni?

Mi eddig is minden megpróbáltunk, hogy ezt az esztelen és átgondolatlan folyamatot megakadályozzuk. Az eddigi küzdelmünk eredménye, hogy most a faluban a polgármester suttogó propagandájának köszönhetően mi vagyunk kikiáltva gonosznak, és olyanoknak, akiknek semmi sem jó. Ez nem így van. Elismerjük az értékeket és az érdemeket. Nagyon sok érték van ezen a településen, és rengeteg értékes ember él a faluban, a nyilvánossághoz azonban nagyon nem fűlik a foga a jelenlegi vezetésnek. Vajon miért?

Mára már mindenki tudja, hogy nem lesz népszavazás, mert az ilyen formában feltett kérdésünket a bíróság elutasította. Ettől azonban a helyzet nem változott meg. A folyamat, amely során ide jutottak, rengeteg egymásnak ellentmondó lépést és döntést tartalmaz. Gondolják végig még egyszer!

A jelenlegi jogszabályok alapján elsősorban Önök kérhetik számon, hogy miért nem kerültek az Önök által hozott döntések végrehajtásra.

Jelen pillanatban a folyamat felett senki nem tud törvényességi felügyeletet gyakorolni, mert ha a kormányhivatal birtokában is csak azok a jegyzőkönyvek vannak, melyek az önkormányzati hivatalos honlapon fenn vannak, akkor az utolsó ilyen jegyzőkönyv 2012.03.22-i.

Bizonyára megint Önök voltak, akik nem hitelesítették a jegyzőkönyvet időben. Önök szerint ez így biztosan rendben van? Hiszen jelen helyzetben egy olyan folyamatot készülnek lezárni, melyben a helyi szinten túl senki nem gyakorolt törvényességi felügyeletet. Biztos, hogy ez a jó döntés?

A polgármestert nem érdekli, hogy Önök mit akarnak, mindent megtesz azért, hogy keresztülnyomja az általa elképzelteket a testületen. Ha Önök nem kérdeznek és nem kérnek számon, akkor működik az alpolgármester úr által olyan lelkesen emlegetett három-harmad. Ezt egyébként egypártrendszernek is nevezik. Negyven évig élhettünk benne, én köszönöm nem kérek többet belőle.


Néhány alapkérdés (ezek csak a legegyszerűbb kérdések, de a lista még folytatható):

  • Miért nem nyilvánosak a falu által kötött szerződések?
  • Miért kell minden jegyzőkönyvért szinte közelharcot vívni?
  • Miért nem számol be Önöknek és a falunak a polgármester a lejárt idejű határozatokról?

A változás most még csak Önökön múlik!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések