Subscribe Us

header ads

A munkahelyekről, a közlekedésről, a turizmusról és népességszámról!

 A fenti címben említett kifejezések egy település életében nem különíthetőek el egymástól, még akkor sem, ha a falu vezetés megpróbálja a fentieket nem önkormányzati feladatoknak mondani. Nézzük az összefüggéseket.

Egyetértek azzal, hogy a munkahelyek teremtése nem közvetlenül önkormányzati feladat ugyanakkor nem is közvetlenül a kormány feladata, aki ezt állítja nem egy szabad piacgazdaságon alapuló társadalom, hanem a szocialista társadalom eszméinek rabja.

A gondolatmentet viszont ki kell egészíteni egy fontos kifejezéssel, a lobbyval, érdekkijárással. Ez az a tevékenység mellyel egy önkormányzat és annak vezetője élhet és élnie is kell (esetünkben kellene), hogy a településen munkahelyek jöjjenek létre. Meg kell szólítani a vállalkozásokat ennek módja az vagy az adókedvezmények általi idecsalogatás, vagy olyan infrastruktúrális fejlesztések melyek egy cég, vállalkozás számára elengedhetetlenek, például bekötőút az M2 autóútra.

A vállalkozások által teremtetten kívül még vannak azok a munkahelyek, melyeket maga a település teremt meg és termel ki. Ezeket nem kell vállalkozásokra bízni, hanem mint például a közszolgáltatásokat, a település önkormányzatában kell megtartania, hogy miért? Mert egy vállakozó számára mindig a profit az elsődleges, márpedig ami egy vállalkozónak megéri, az több mint valószínű egy településnek is (persze csak ha megfelelő szakértelemmel ellenőrzik) előnyére válik.

Itt kérem meg a kedves olvasókat hogy írják be az internetes keresőbe az önellátó magyar település nevét, (Mátraverebély) Ha elolvasták a Mátraverebélyi történetet, kérdem én ez a modell vajon megvalósíthatatlan lenne Vácrátóton?

A közlekedés és a népességszám összefüggése a napnál is világosabb, a településünkről menekülnek a fiatalok, a miért pedig egyszerű, nincs megfelelő tömegközlekedés mellyel az egyetemre középiskolába vagy esetleg munkahelyre lehetne közlekedni. Ha valaki esetleg lekési az éppen aktuális buszt lehet, hogy majdnem két órákat kell a buszmegállóban töltenie a következő járatig. Persze olvashattuk a hivatalos újságban a tömegközlekedés biztosítása a volán feladata, igen a közlekedés a volán Zrt. feladata, de a lobbyzásról írtak itt is megállják a helyüket. Erre való a polgármester az a választott személy, aki a településen a végrehajtó hatalmi ágat képviseli az ő feladata az, érdekkijárás! A településen lakók érdekeinek minél hatékonyabb képviselete.


Hányszor tárgyalt a környező településekkel, hogy egységesen lépjenek fel a Volánnál a buszjáratok sűrűségével kapcsolatban polgármester úr?

A turizmusról: településünk egy hihetetlen természeti kinccsel van megáldva, melyet nem használunk ki rendesen, ezalatt a turisztikai szempontot értem, hiszen a vonattól szinte megközelíthetetlen a Botanikus kert, csak veszélyesen az úttest szélén lehet az állomástól besétálni. Miért nem történt pályázás, bicikliút megépítésére, mely összeköti a vasútállomást a Botanikus kertel és később a Veresegyházi vonalra tud becsatlakozni? Ugyanezen úton gyalog is be lehetne jutni a településre. Miért nincsen a vasúti és a buszmenetrend kitéve a botanikus kertnél egy hírdetőtáblára? Szombatonként a kicsiny településünkön miért nincsen piac ahol a helyi gazdák és lakosok egymástól vásárolhatnának, és esetleg a turistákat is idecsalogatnák?


Ezekre a kérdésekre majd valamelyik hírmondóba ismét kapok választ, csak érdemi előrelépés nem történik, mintha megállt volna az idő.


 


Néhány személyes kiegészítés:Tisztelt Jegyzőasszony!


A fenti gondolatok jelentős része a Nemzeti Közszolgálati Egyetem azaz a régi elnevezésén Államigazgatási főiskola ( itt képzik a jegyzőket is) közigazgatási urbanisztika elnevezésű első éves tárgy részét képezik, ön mint aki elvégezte ezt az iskolát miért nem tette fel a kérdéseket a polgármesternek, miért nem keresett alternatívákat megoldásokat?


Tisztelt Polgármester úr!


A fenti kérdésekben lévő alternatívákat fontolja meg kérem, hiszen ez a település lassú agóniától történő megmentését jelentené. Bár Ön gyakran felhozza fiatalságomat, mint olyan tulajdonságot mely megfoszt attól, hogy elmondjam a véleményemet, hiszen ön az idősebb, tehát akkor csak is önnek lehet igaza, de azért kérem olvassa el a bejegyzést és fontolja meg az itt leírtakat. Kérem, ne hagyja, hogy a falu elsüllyedjen!


Kalotay Kristóf 


ELTE-ÁJTK politológia  NKE-KIK igazgatásszervezés


szerkesztő: www.vacratot.info


felelős kiadó: Helyi Ügyek a www.vacratot.info szerkesztőségének újságjaMegjegyzés küldése

0 Megjegyzések