Subscribe Us

header ads

Lehetne más program is!

 Eltelt a nyár és lassan megérkezik az ősz. Szerencsére Vácrátóton az időjárás és a hónapok múlása nem befolyásolja a művelődési ház rendszeres programjait, hiszen azok nincsenek.


Alvó faluként illetik Vácrátótot, ami minden tekintetben igaz. Hiszen "csak aludni" járnak haza az emberek, fiatalok. Hiába lennének adottak a lehetőségek programok szervezésére, mégis zárva minden hétvégén a művelődési ház a fiatalok és a lakosság előtt.

Persze lehet most mondani, hogy nincs pénz a rendezvényekre. Idén először nem volt a községben augusztus 20-i ünnepség. Ami nem a tűzijátékról kellene szóljon, mert talán anélkül is felléphettek volna a helyi csoportok és ez nem kerül pénzbe, csak szervezni kellene!
De ne panaszkodjuk, hiszen szüreti mulatság minden évben van, igaz, hogy már évek óta ugyanazzal a forgatókönyvvel végrehajtott felvonulásra a felvonulókon és az épp botanikus kertbe látogatókon kívül nem sok érdeklődő kíváncsi, a rendezvény belterjeségét pedig jól mutatja, hogy az ovisok fellépését követeőn a közönség jelentős része gyorsan távozott..
Idén már a három évente megrendezésre kerülő Rátót találkozóra sincs pénz, de volt helyette idősek napja.

Visszatérve a fiatalokra. Sajnos az előbb említett programok egyike sem célozza meg a helyben élő 15-25 év közötti korosztályt. A művelődési ház igazgatója évek óta erőfeszítést sem tesz ezen korosztály megszólítására.


Kicsit szétnéztünk a környező települések művelődési házainál az elmúlt időszak programjaiban. Hogyan lehet ezt másképp csinálni?

Nem kell messzire menni Őrbottyánban filmklub működik, színjátszócsoport, a régi iskolában klubnapokat tartanak és suli buli is megrendezésre kerül.
Csomádon, kétféle tánciskola órái közül is választhatnak a fiatalok, az idősebbeknek jubileumi nótaműsort szerveznek. A sportolásra edzőteremben vezethető le a fölös energia, de van Body-Balls, IAIDO, Kempo, Néptánc gyerekeknek, UGRI-BUGRI TORNA oktatás.
Sződön évente megrendezésre kerül a falunap, NO DROG – kerékpáros felvonulás a kábítószerek ellen, művészeti kiállítások, hagyományőrző napok, táncház, magyar kultúra napi műsor, helytörténeti- ismeretterjesztő előadások, nosztalgia buli.
Veresegyház programjait nem is mertük megnézni, hiszen egy város programjait egy falu lehetséges programjaival nem lenne túl etikus összevetni.
De itt van Erdőkertes, kreatív kézműves foglalkozások, ulti emlékverseny, kiállítások, nosztalgia klub időseknek, de van babaruha és játékbörze is.

Cikkünk megírásakor megkérdeztünk néhány lakót is a kulturális programokról, és volt aki közönnyel fogadta magát az érdeklődést is, volt aki szerint a mostani kultúrfelelős már nem tudja megszólítani a programok célközönségét.
Azt azért látni kell, hogy nem könnyű dolog bármilyen programot is készíteni Vácrátóton, hiszen a hosszú évek monotóniája és programok hiánya miatt kialakult közönyt a faluban nagyon nehéz kezelni. Ez bizony látszik is a programok számán vagy azok látogatottságán.
 
De ha már a művelődési ház igazgatója nem társadalmi munkában végzi feladatát akkor talán joggal várható el, hogy péntek este ne csak meghirdetve hanem ténylegesen nyitva legyen a fiatalok előtt a falu kultúrintézménye. Hiszen jelenleg a településen az egyetlen rendszeresen nyitva tartó "szórakozási" lehetőség a Sakáltanya. Biztos, hogy ez így jó?

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések