Subscribe Us

header ads

A szuperjegyző zuhanórepülése - Harc a mutyivilág ellen!

 A szuperjegyző zuhanórepülése - Harc a mutyivilág ellen! Csúnyán és többszörösen megbukott a vácrátóti jegyző a közérdekű adatok kezelésével kapcsolatban Csatát nyertünk, de a háborúnak sajnos még nincs vége. A mellékelt állásfoglalást a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hivatal adta ki. Kérjük olvassák el, érdemes!

Az állásfoglalás alapján egyértelmű, hogy Vácrátót jegyzője a közérdekű adatok kezelése kapcsán többszörösen jogsértő módon viselkedett. Tette mindezt úgy, hogy felhívtuk figyelmét az ide vonatkozó jogszabályokra, s jeleztük, hogy amit tesz törvénytelen. Sajnos a képviselők ehhez asszisztáltak. A mai napig senki nem nézett utána közülük, hogy vajon az a rendelet, amit a közérdekű adatok kezeléséről hoztak, megfelel-e a jogszabályoknak. Ezúton szólítjuk fel a képviselőket, hogy vonják végre felelősségre a jegyzőt, Matyó Anikót, aki nem ért a szakmájához.

Egy jegyzőnek (most már csak aljegyző) igenis kötelessége ismerni a jogszabályokat, vagy ha nem is ismeri, akkor köteles tájékozódnia a jogi környezetről. A közérdekű adatok kezelése kapcsán ezt nem tette meg. S olyan helyi jogszabályt alkottatott a testülettel mely ellentmond a magasabb szintűeknek.

Hogyan indult a történet?

Szerkesztőségünk tagja Kalotay Balázs tavaly a konyha kiszervezése kapcsán kérte, hogy az önkormányzat hozza nyilvánosságra az összes pályázatot, a döntési szempontokat, és minden a kiszervezéssel kapcsolatos információt! A falu lakosainak igenis joga lenne tudni, hogy milyen pályázatok voltak, s milyen szempontok alapján döntöttek a képviselők!

Nos, tisztelt olvasóink ma már tudjuk bírálati szempontrendszer nem volt! Azaz a képviselő testület a szokott módon, majd ők mint világ legokosabbjai jól eldöntötték, hogy ki fog itt szolgáltatni! A pályázati adatokat 2012. augusztusában kértük ki - a környezetvédelem és a könnyebb kezelhetőség miatt - elektronikus úton és elektronikus formában. A hatályos jogszabályok szerint a kérés teljesítésére 15 nap áll a jegyző rendelkezésére. A kérésünket a jegyző különböző indokokra hivatkozva többször megtagadta, hónapokig húzta az időt, majd megalkottatta a testülettel azt a rendeletet, amire hivatkozva horribilis összeget akart kérni az adatokért! Mely adatok egyébként ingyenesek. A köznyelvben ezt egyszerűen lehúzásnak hívják!

Amikor a Társaság a Szabadság Jogokért (TASZ) jogi segítéségét kértük, s bírósággal fenyegetőztünk, akkor (decemberben!) a jegyző elküldte az adatok egy részét. Amely adatokat még mindig nem kaptunk meg teljeskörűen, mert a vesztes pályázatokat a mai napig nem adta ki a jegyző, azaz továbbra sem tudjuk és Önök olvasók sem tudják eldönteni, hogy vajon korrektül döntött-e a testület!

Ezen fent ismertetett tények és a NAIH levelének ismeretében ezúton szólítjuk fel a képviselőket, hogy határozatban kötelezzék a polgármestert és a jegyzőt a mutyizás befejezésére és az adatok nyilvánosságra hozására! Amennyiben ezt a választott képviselők nem teszik meg, akkor ők is részesei a mutyizásnak a tisztességtelen titkolózásnak!

Tisztelt képviselők!

Ez most csak Önökön múlik, ha van bátorságuk és minimális tisztességérzetük, akkor kezdeményezzék a következő testületin, hogy a jegyző a közérdekű adatokat a konyha pályázatával kapcsolatban teljes körűen tegye közzé.

Amennyiben elegük van a jegyző tisztességtelen játékaiból, akkor kezdeményezzék a felelősségre vonását, hiszen szándékosan félrevezette Önöket, nem tett eleget tájékoztatási kötelezettségének sem, hiszen több hónapja ismeri a jegyző az adatvédelmi hatóság elnökének állásfoglalását e témában! Önök pedig bizonyára nem tudtak róla mindezidáig, hiszen ha tudták volna a tényeket, akkor kezdeményezték volna a törvényellenes helyi rendelet felülvizsgálatát!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések