Subscribe Us

header ads

Meghátrált a képviselő testület és a polgármester a nyilvánosság nyomása alatt

Komoly érdeklődés mellett került sor tegnap este a szociális és pénzügyi bizottságok együttes ülésére. Az önkormányzat tanácsterme megtelt érdeklődőkkel, természetesen az érintett konyhai dolgozók is jelen voltak. Még a pár percet késő polgármestert is meglepte a jelentős számú vendég.


Az ülés megnyitását követően a polgármester ragadta magához a szót, s hosszan ecsetelte a nehéz gazdasági helyzetet valamint elmondta, hogy az önkormányzatnak komoly terhet jelent a konyha működtetése, ezért változtatniuk kell a jelenlegi konstrukción. Elmondása szerint a kiadások közelítik a 20 millió forintot, míg a bevétel közelítőleg 11 millió forint. A komoly veszteség miatt (amit többen tévesen hiányként említettek) a testület/bizottság február 27.-i ülésén felvetődött, hogy világítsák át a konyhát.

(szerző megjegyzése: Az önkormányzat honlapján nem található 02.27-re vonatkozó meghívó sem testületi sem bizottsági ülésre. Mivel a testületi ülések jegyzőkönyvei sem érhetőek el az önkormányzat honlapján, így csak szerkesztőségünk által készített video felvételekre alapozhatunk, hogy akkor és ott miről is döntött a testület. Erről a napról azonban nem tudtunk, így felvétel sem készülhetett. A kör bezárult. Azaz, a testület/bizottság titokban tárgyal, hogy miről nem tudja senki sem, megjegyezzük a jegyző a törvényesség őre, bizonyára ő sem tudott róla, mert ha igen, akkor szóvá kellett volna tennie, hogy ez így nem szabályos.)

De térjünk vissza a tegnap esti eseményekhez.

Ezen a bizonyos nem létező ülésen a kialakult helyzet miatt a polgármester külső szakértőt kért fel a konyha átvilágítására.

Sajnos a jelentést a nyilvánosság nem ismerhette meg, mert nem került fel a honlapra, ami azért is érdekes, mert ezt az anyagot közpénzből készíttette a tisztelt megrendelő.

A polgármesteri bevezetőt követően, mivel a szakértő csak 7 óra után érkezett meg, a bizottsági tagok csak kerülgették a forró kását. A szakértő érkezésekor Varga Andreaként mutatkozott be, s elmondta, hogy milyen adatokból dolgozva készítette a felmérést. Az általa vázolt kép erősen azt sugallta a bizottsági tagoknak, hogy nincs más út csak a konyha kiszervezése. Mint elhangzott 1 heti étlapot vett alapul és erre alapozva készítette el a jelentést. Monori Szilárd képviselő azon kérdésére, hogy mivel foglalkozik a szakértő cége (Zóna kft.) rövid tömör és sokat eláruló válasz érkezett: közétkeztetéssel.

(A szerző megjegyzése: A szemtanúk szerint a jelentéshez szükséges anyag összegyűjtésekor a „szakértő” mintegy 10 percig tartózkodott a konyhán majd kb. ugyanennyi ideig tartó látogatást tett az iskolai menzán is.)

A jelentés ismertetését követően kapott szót a konyhavezető és az ő jogi képviselője, az ügyvéd úr első kérdése arra vonatkozott, hogy vajon volt-e testületi felhatalmazása a polgármesternek, ennek a „szakértői” vizsgálatnak a megrendelésére. A polgármester válaszában elmondta, hogy a természetesen igen, erre a válaszra szerkesztőségünk tagjai felkapták a fejüket, mert mi nem emlékszünk ilyen döntésre, de a video felvételek bizonyára eldöntik majd ezt a kérdést is.

Később a konyhavezető is szót kapott, bár Wildmann Erika görcsösen ragaszkodva a „hagyományokhoz” (itt talán az SZMSZ-re gondolt?) kicsit nehézkesen engedte szóhoz jutni, minden áron szavaztatni akarta a bizottságot, arról, hogy a meghívott vendég szóhoz juthat-e (?), de az ügyvéd ezt a problémát rövid úton helyre tette.

A konyha vezetője Nábelekné Dobrovócki Adrienn igen részletesen elmesélte, hogy hogyan működik a konyha. Beszámolt arról is, hogy korábban soha senki nem kifogásolta a munkáját, s azokat a dokumentumokat, melyeket a hivataltól megkapott mindig kitöltötte és határidőre visszajuttatta a hivatalnak. A hallgatóságban ekkor kezdett igazából megfogalmazódni, hogy egy ügyetlenül összerakott koncepciózus eljárásnak vagyunk tanúi, és ekkor vált érthetővé, hogy a konyha vezetője miért is jogi képviselővel segítve jelent meg a bizottság előtt.

Ezt követően több kérdésben is megpróbálták a konyhavezetőt sarokba szorítani, majd amikor látták, hogy ez nem sikerült a polgármester úr kedvenc fegyverét húzta elő, és személyeskedő hangnemre váltva kezdett össze-vissza vagdalkozni.

Wildmann Erika valószínűleg ezt igen hamar megunhatta, mert néhány szóváltást követően lezárta a bizottsági ülését, előtte azonban még megszavaztatta a bizottsági tagokat, hogy készüljön egy új „független” szakértői jelentés. Ezt követően az ülés lezárták, azzal hogy az új jelentés elkészültét követően folytatják az egyeztetést. Tehát a csütörtökre tervezett testületi ülés is elmarad.

Az ügy fejleményeit természetesen továbbra is követjük és beszámolunk róla.

A szerző kiegészítése: Jó volt látni, hogy végre ki mernek állni az emberek, az úgynevezett hatalommal szemben a saját érdekeikért, s, hogy rájöttek a nyilvánosság egy olyan fegyver mely alkalmazásával a túlkapások visszaszoríthatóak.

Az összefoglalót készítette: Kalotay Balázs

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések