Subscribe Us

header ads

A kérdésre illik válaszolni…

Szerkesztőségünk egyik tagja, Makovinyi József már több testületi ülésen próbált választ kapni arra a kérdésre, hogy mekkora Vácrátót település tényleges adóssága.

Legutóbb a július 29-i testületi ülésen tette fel ezt a kérdést, amire néhány másodperces mély hallgatás után a testületből Csonka Ferencné mint a pénzügyi bizottság elnöke ígéretet tett, hogy a következő testületi ülésen válaszol.

Sajnos korábban már tapasztaltuk néhányszor, hogy a testület tagjai időnként elfeledkeznek az üléseken elhangzottakról, ezért is szerencse, hogy helyszíni tudósítóink hang és képfelvétellel rögzítik az elhangzottakat.

Vélhetően a két testületi ülés között eltelt hosszú idő miatt feledkezhetett el Csonkáné képviselő asszony a korábban tett ígéretéről, és ezért "ragaszkodott" az SZMSZ-hez, amikor azt kifogásolta, miért nem jelezte Makovinyi úr, hogy választ szeretne a korábban feltett kérdésre. Segítünk neki és másnak is emlékezni a két testületi ülésen történtekről videó formájában.

Termesztésen nem gondoljuk, hogy a pénzügyi bizottság elnöke önként nem adta volna meg a választ, de talán mindenki számára rokonszenvesebb lett volna, ha megfelelő hangnemben és az SZMSZ-re való hivatkozás nélkül, önként, kérés nélkül mondta volna el a láthatóan már kigyűjtött adatokat. Így talán Matyó Anikó jegyzőnő halk megjegyzését sem hallhatnánk a videón, amikor azt mondja "rosszak vagyunk".

Nem értjük, miért volt szükség erre a színjátékra. Azt gondoljuk, hogy azok, akik közszereplést vállalva a településünket akarják képviselni, kötelesek a választóik által feltett kérdésekre felelni. Különös tekintettel azokra az esetekre, amikor a válaszadó (jelen esetben a pénzügyi bizottság elnöke) önként vállalja, hogy valamely témában válaszol. Ha már a szabályoknál tartunk: véleményünk szerint a napirend megszavazásakor magának az elnök-asszonynak kellett volna jeleznie, hogy felkészült a válaszadásra, s mivel a kérdező is jelen volt, ezért választ is kíván adni. Azt már csak zárójelben jegyezzük meg, hogy ilyen esetekben a kérdezőnek írásban is meg szokták küldeni a választ. Ám lehet, hogy mi vagyunk türelmetlenek, és hamarosan csenget a postás az írott válasszal is...

A képviselő asszony egyszemélyes színjátékát végül Garamszegi Géza polgármester úr szakította meg azzal, amikor a képviselő testülettel megszavaztatta az egyebek napirendi pontot, és így hivatalosan is válaszolnia kellett a kérdésre.

 

 A tények:


2002-ben 45 millió forint hitelt vett fel a település a korábbi polgármester hulladéklerakóval kapcsolatos adóssága miatt. Ezt követően az iskola és tetőszerkezet önrészéhez 31 millió forintot, 2007-ben iskolabővítésre és tetőtér beépítésre további 60 milliót vett fel az önkormányzat. Ez összesen 136 millió forint!
A képviselők külön hangsúlyozták, hogy forint alapú hitelekről van szó, és ezt nem működésre, hanem kizárólag a pályázatokhoz önrészként vették fel.


Köszönjük a választ. A kommunikációban és a lakosság kérdéseihez való hozzáállásban pedig igencsak van még mit javulnia az önkormányzatnak.


 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések