Subscribe Us

header ads

Elhangzott, de nem mondtuk – avagy hogyan tárgyalnak a vácrátóti képviselők!

 Igencsak forró hangulatúra sikerült a közös testületi ülés ahol a vácrátóti és váchartyáni képviselők egyeztettek. Az egyeztetés célja a közös hivatal létrehozása lett volna.

Az előzmények:
2013. január elsejétől a 2000 főnél kisebb települések az új önkormányzati törvény szerint csak közös önkormányzati hivatal létrehozásával működhetnek. Az ok egyszerű, hatékonyabb, és takarékosabb gazdálkodást vár az állam az önkormányzatoktól. Ezzel egy időben bizonyos önkormányzati feladatok, pl. az iskolák működtetése, gyámügy, szabálysértés átkerül az államhoz.

 

 A fentiek a gyakorlatban azt jelentik, hogy a kisebb önkormányzatoknak megállapodással 2013.03.01-ig el kell jutniuk a közös hivatal létrehozásához.
A vácrátóti testület korábban tárgyalta már a lehetőségeket, s döntéseket hozott, hogy kivel hajlandóak tárgyalni, s kivel nem. Sajnos a döntés előkészítő anyagról (vagyis, hogy mi alapján alakította ki álláspontját a testület) nem sokat tudhatunk. Pedig ez a kérdés érintheti a lakosságot is. De tudjuk, hogy Vácrátóton 3/3 van ezért, hát itt ilyen részletekkel nem foglalkoznak. Azért mi élünk a gyanúval, hogy ennek a listának a testület általi összeállítása leginkább érzelmi alapon történt. Pl. Őrbottyánnal, azért nem ülünk le egyeztetni, mert korábban közös tanács volt, s ez rossz emléket hagyott mindenkiben. Vagy esetleg azért, mert polgármesterünknek még vitája van az Őrbottyáni polgármesterrel a csatorna beruházás kapcsán?

A listán minden esetre szerepel Váchartyán, ezért mint a felvételen elhangzik polgármesterünk és jegyzőnk elment előkészíteni a terepet. Hogy milyen eredménnyel? A felvétel és az ott elhangzottak sok mindenről árulkodnak.

Aki végignézi a felvételt (több mint 2 óra) sokat megtudhat arról, hogyan kell európai módon tárgyalni és hogyan nem. Sajnos nem a mi képviselőink voltak azok, akik a kulturált tárgyalástechnikát bemutatták. Az ülés célja az elején elhangzottak szerint az együttműködés kereteinek meghatározása lett volna. A váchartyáni képviselők, pl. a gazdasági bizottság elnöke, rögtön az elején azzal a javaslattal állt elő, hogy még mielőtt meghatározzák, hogy ki legyen a gesztor (azaz hol van a központ) definiálják, hogy milyen feltételekkel kívánnak együttműködni. Ez elég logikusnak tűnő javaslat, hiszen ha nem tudjuk, hogy kié lesz a vezető szerep, s így alakítjuk ki a szabályokat, akkor mindenki igyekszik korrekt kereteket meghatározni. Ezt a javaslatot a vácrátóti polgármester lesöpörte az asztalról, azzal, hogy a módszertani útmutató nem ezt mondja. A kérdés csak az, hogy mi a fontosabb a jó megállapodás vagy a módszertani útmutató betartása? Sajnos a polgármester csak ezen a megbeszélésen tartotta magát ennyire mereven az útmutatóban leírtakhoz, a mindennapokban és a testületi üléseken ezt nem mindig tapasztaljuk.

Hosszan hallgathattuk, mint érvet, hogy milyen csoda jó jegyzőnk van, valamint, hogy milyen jó képességűek a hivatali dolgozóink. Ezek fontos dolgok, kérdéses azonban, hogy mennyi jelentősége van a döntés szempontjából. Ennek eldöntését inkább az olvasókra bízzuk!

Minden esetre a felvétel végére megtudhatjuk, hogy a testületi ülésen elhangzottak egy részét inkább hálószoba titokként kellene kezelni, (már megint az a fránya nyilvánosság a gond, találják ki kinek jelent ez problémát!)

Valamint azt is megtudhattuk, hogy a váchartyáni polgármester azzal, hogy emlékszik a korábban elhangzottakra megsérti a vácrátóti polgármestert.

A csattanó azonban a végén volt. Amikor Vácrátót polgármestere és jegyzője arra kérdésre, hogy valóban felajánlották-e Váchartyánnak a tárgyalások kezdeti szakaszában, hogy Váchartyán akár gesztor is lehet az együttműködésben, akkor vezetőink ezt először tagadták (kategórikusan), hogy ilyet tettek volna, majd jegyzőnk közölte: Elhangzott, de nem mondtuk.


Ez volt az a pont ahol a váchartyáni polgármesternél is elszakadt a cérna.

Mit is mondhatnánk erre? Így bizony nehéz lesz partnert találni! Várjuk a folytatást, reméljük képviselőink tárgyalási technikája fejlődik az elkövetkezőkben!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések