Subscribe Us

header ads

Maratoni közmeghallgatás csekély érdeklődés mellett. – Összefoglaló – I. rész

 Péntek este 18 órakor kezdődött a Művelődési Házban a közmeghallgatás. Az érdeklődés igen csekély volt (mintegy 25-30 fő), a megjelentek azonban aktívan reagáltak a megadott napirendi pontokra. A maratoni ülés lehetett volna sokkal rövidebb is, ha a levezető elnök - a polgármester - összefogja az ülést, s kordában tartja a hozzászólások hosszát, különös tekintettel a saját felszólalásaira, melyek igen terjengősek voltak.

Sajnos ez a fajta irányítása a beszélgetésnek oda vezetett, hogy a közmeghallgatás végére mintegy 15 vendég maradt, aki kitartott, és végig ülte a 22:15 után végződött meghallgatást.
Szerkesztőségünk dolgozik az elhangzottak feldolgozásán, cikksorozatban számolunk be a részletekről. Addig is közzéteszünk a legfontosabb mozzanatokról egy rövid (mintegy 40 perces!) összefoglalót. 

A közmeghallgatás egész videó anyaga itt érhető el (több mint 4 óra!).

Sajnos az ülés elhúzódása miatt már nem volt lehetőségünk a szerkesztőségünk által összegyűjtött összes kérdés felvetésére. A fel nem tett kérdéseket megküldjük az önkormányzatnak, s írásban fogjuk rá kérni a választ, melyet honlapunkon közzéteszünk.

iFrame


A legfontosabbak témák és információk címszavakban:

- A polgármester beszámolt a tavalyi költségvetés zárszámadásáról és az idei költségvetésről. Tavaly az önkormányzat mintegy 9 millió forintnyi pozitív egyenleggel zárt, szemben az idei évvel ahol jelenleg 29 millió forintos hiányt terveznek, melynek jelentős részét állami segítségből (ÖNHIKI) akarják fedezni.

- Az önkormányzat korábbi bejelentésével ellentétben az idén bizonyosan nem kerül felújításra a főút.

- A csatorna problémáknak (büdös van, és sokan illegálisan használják) egyelőre nincsen gazdája – egymásra mutogatás folyik, az önkormányzat pereskedni akar a gesztorral (Őrbottyán). A kivitelező garanciális kötelezettsége mindössze 2 év, amiből egy már le is telt.

- A DMRV már átvette üzemeltetésre a rendszert. A bekötések ellenőrzése hamarosan megkezdődik.

- A vízórákat évente kétszer fogják leolvasni, a lakosság a saját maga által végzett leolvasás és bediktálás, vagy az éves átalány díj közül választhat.

- Szemétszállítás - ismét várható díjemelés, a drasztikus ez évi drágulás annak köszönhető, hogy elsők között csatlakoztunk a legmodernebb technológiával bíró új lerakó rendszerhez. A jövő évben sok minden változhat, mert a hulladékgazdálkodási törvény jelenleg átdolgozás alatt van.- Az őrbottyáni őrs parancsnoka elmondta, hogy folyik a körzeti megbízotti rendszer kialakítása.

- A polgárőrségről megtudhattuk, hogy Dr. Nagy Ferenc lemondott, az új vezető bejegyzésével kapcsolatos cégbírósági folyamatról pedig jelenleg senki nem tudja, hogy hol tart. Ezért a polgárőrök jelenleg támogatást sem kaphatnak. Volt olyan képviselő (Horváth Mátyás) aki a polgárőrség kérdésének megtárgyalását nem érezte közmeghallgatáshoz tartozó témának!

- A pék ellehetetlenítése ellen összegyűjtött lakossági aláírásokat Kalotay Balázs átadta a polgármesternek. A polgármester ígéretet tett, hogy megvizsgálják a kialakult helyzetet, s keresik a megoldást.

Szó esett még ezen túlmenően a lakossági panaszok kezeléséről, a patikáról és a postáról és a helyi boltokról, a főút forgalom által okozott károkról, valamint a közkutakról, a szelektív hulladékgyűjtésről, az iskola sorsáról, a csapadékvíz elvezetéséről, bölcsődei csoportról, házalókról, térfigyelő kamerarendszerről.

A polgármester zárszavában hasznos és előremutatónak nevezte a közmeghallgatást. Reméljük ez az Önkormányzat további munkáján is látszani fog, s valóban érdemi intézkedések történnek a lakossági panaszok, problémák orvoslására


Az összefoglalót készítette:
Kalotay Balázs

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések