Ma 2019. július 20., szombat, Illés napja van. Holnap Dániel és Daniella napja lesz.
Köszöntjük a Vacratot.info Vácrátót első civil hírportálján! Regisztráljon az oldalra, hogy kommentálhassa a híreinket és iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb információkért! Észrevételeiket és a fontosnak tartott információikat várjuk az info@vacratot.info címre. **** Felhívás! Keressük a vácrátóti általános iskolában készült tablóképeket és közös osztályképeket! Az 1955 előtti évfolyamokból 1969,1972,1974, 1978, 1979, 1981-ben iskolát kezdők, valamint az 1983-2013 közötti osztályfotókat. A képeket szekennelve az info@vacratot.info címre várjuk, vagy személyesen leadhatók Vácrátót, Ady Endre utca 68 alatt. Kérjük a képekhez mellékeljék a rajta lévők névsorát.

Híreink

Developed by JoomVision.com
Beszédes múlt, bizonytalan jövő

Beszédes múlt, bizonytalan jövő 

2014. október közepén új polgármestert és képviselőtestületet választott a falu. A választási...

Bővebben...

Emlékezzünk a régiekre

Emlékezzünk a régiekre 

Szerkesztőségünk ötlete alapján 1 évvel ezelőtt a vacratot.info és a helyi Fidesz közösen állított...

Bővebben...

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben 

Az átadási ünnepséget későbbre tervezik, de elkészült Vigyázó Sándor gróf...

Bővebben...

Mátyás a hazug!

Mátyás a hazug! 

Az, hogy folyamatosan támadnak és megpróbálnak bennünket befeketíteni a falu pénzén lassan már...

Bővebben...

Döbrögi az igazságos

Döbrögi az igazságos 

Kedves olvasók, bizonyára önök is látták a helyi vezetés propagandájának friss számát....

Bővebben...

Ezért!

Ezért! 

Tisztelt Polgármester úr, és képviselőtestülete. Önök a helyi Fidesz elnökének novemberben kifejtették nézetüket, hogy Harrach Péter...

Bővebben...

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben 

Körülöttünk élnek, tudunk létükről, mégsem ismerjük őket. – Tekints be a zuzmók különös...

Bővebben...

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN!

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN! 

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kertje az „Athenaeum az interneten” című TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0025...

Bővebben...

Országgyűlési választások Vácrátóton

Országgyűlési választások Vácrátóton 

Kedves olvasók, bár bizonyára a különböző híradásokból értesültek az 2014. Április...

Bővebben...

Iskolai farsang 2014 

Pénteken tartották meg az iskolai farsangot. Az erről készült videót a cikk további részében...

Bővebben...

Zöld híd teleplátogatás

Zöld híd teleplátogatás 

Tisztelt Vácrátóti Lakosok! Szeretném megosztani Önökkel a február 21.-én a Zöld Híd...

Bővebben...

Pre 1 2 3 4 5 6 Next

Miért is vagyunk kétezernél kevesebben?

PDFNyomtatásE-mail

Vácrátót egy nagyon szép és érdekes kis falu. Aki csak látogatóba jön ide, az nem is tudja, hogy ezen a csendes kis település milyen érdekesen gondolkodnak az emberek. Aki azonban ide költözik, hamar megismeri a tősgyökeres és a „gyüttment” kifejezést, és igen érdekes gondolatokkal szembesülhet nap mint nap.


Ami érdekessé teszi ezt a témát, hogy  a „gyüttment”-ezés nem más, mint a rasszizmus egy speciális válfaja. Itt nem a cigányokkal vagy a négerekkel foglalkoznak és kampányolnak, hanem azzal, hogy tősgyökeres vácrátóti vagyok, ezért kell ránk szavazni. Talán még emlékeznek rá, ugye? Hogy is volt 2010 őszén? Mi ide jártunk iskolába itt nőttünk fel, a gyerekeink is ide járnak itt éltük le az egész életünket. Kik is kampányoltak ezzel? A mostani képviselők és a polgármester. És valóban ők tényleg mindannyian tősgyökeres Rátótiak. Hogy ennek mi köze a címben feltett kérdéshez? Bizony nagyon sok.

A kistelepüléseket két dolog tudja életben tartani:


- ha meg tudja tartani a fiatalokat – ehhez közlekedés és munkahely kell. Ugye senki nem vitatja, hogy ezek a területek voltak az elmúlt évek leggyengébben kezelt pontjai,

- ha a betelepülőket megbecsüli, befogadja a falu, mert friss vért, színt hoznak a falu életébe. Ugye az állandó „gyüttment”-ezést Önök sem tartják megbecsülésnek és befogadásnak?

Tessék végiggondolni, hogy mi is történt ezeken a területeken itt az elmúlt 20, de nézhetjük az elmúlt 11 évet is amióta a jelenlegi polgármestert először megválasztották.  

Ugye a közlekedést és a munkahelyeket nem kell hosszabban taglalni, mert szinte egyik sem létezik. Autóval lehet közlekedni. A vasúthoz eljutni gyalog életveszély, busz pedig elvétve egy-egy járathoz megy csak. A vasúttal érkező kirándulók is rendszeresen túlélő túra keretében jutnak el a botanikus kertig. Mire odaérnek, sok kedvük már nem marad sétálni. Esti járatok alig (talán egy), így a fiatalok tömegközlekedéssel biztosan nem jönnek haza színházból, koncertről, vagy buliból.

Nézzük a másik lehetőséget a befogadást:

Amikor felmerült, hogy ide költöznének tömegesen, akár külföldről, akkor azt megakadályozták. Lásd például a holland nyugdíjasok, akik a Szent István Parkfalu helyén építették volna házaikat. Még az utat is ingyen megépítették volna. Nem kellettek, mert ide ne jöjjenek idegenek.  A park falu is nagy lendülettel indult, aztán, hogy, hogy nem, elakadt. A csatorna oda már ki sem épült. Nehogy valaki beköltözzön. Nem kell ide a sok „gyüttment”? Vagy mégis? Nem olyan régen a bizottsági ülésen már azt hallottuk, hogy gyorsan be kellene költöztetni 150 embert, mert az önkormányzati törvény változásai miatt itt is „falurombolás” lesz.  Valószínűleg a természetes úton való szaporodás, mint lehetőség, csak az idő rövidsége miatt nem vetődött fel. Januárig sajnos már nincs 9 hónap.

Most mit olvasunk az Önkormányzat hivatalos honlapján? Hogy megszűnik az önálló önkormányzati hivatal! Ugye mindenki tudja, hogy ez nem azt jelenti, hogy nem lesz hivatal, hanem azt, hogy nem lesz önálló jegyző. A szomorkodás fokát mindenki magában állítsa be.

A jelenlegi törvénytervezet szerint nem zárják be az iskolát, nem szüntetik meg az óvodát, nem bontják le sem a művelődési házat sem a sportcsarnokot.
Összegezve, jelen állás szerint, azok az emberek kezdenek sírni-ríni, államtitkároknak levelet írni, akik az elmúlt években mindent megtettek azért, hogy ennyien lakjunk itt és ne többen. Gratulálunk! Tetszettek volna hamarabb gondolkozni!

Hozzászólások 

 
#5 Serzy 2011-12-07 09:02
Szerintem egyáltalán nem fáj senkinek, hogy levelet írnak az államtitkárnak, hanem az a gond, hogy ilyen helyzetbe hozták a falut. Csak egy kis figyelem felhívást szeretnék tenni, annak aki nem jártas a napi politikában és kérném, hogy olvassa el a cikk utolsó előtti bekezdését. Nem kell az ördögöt a falra festeni egyből. Akkor kellett volna cselekedni amikor még lehetett volna, nem most vakarózni. Mi lesz akkor ha nem lesz állandó jegyzőnk? Meg mondom már most előre a választ: Semmi, majd lesz egy olyan jegyzőnk aki több faluban is fog tevékenykedni, ennyi. Ha ez máshol, nagyobb településeken megy, akkor szerintem itt is fog. Végül pedig teljes mértékben egyet értek Jeckel Imre barátommal, de sajnos nem elég ha csak az egyik oldal nyújtja a kezét, ehhez a másik oldal is kell.
Idézet
 
 
#4 Marinka Boglárka 2011-12-06 21:30
Nem tudom miért fáj a cikk írójának, hogy az államtitkár kapott egy levelet. Én teljesen jogosnak vélem. Az abban felmerülő félelmeket is! És a cikkben megszólaló kormánypárti beszólásokat sem értem! a hivatal is megszűnhet a honatyáink által mindent elfogadó parlamentben még azt is kitalálhatják! Ez a mai rendszerben benne van a levegőben! A népesség meg sajnos ilyen rövid idő alatt tényleg nem fog nőni!
Idézet
 
 
#3 Jeckel Imre 2011-12-02 17:33
sok igazságtartalma van a cikknek,de ez nem rasszizmus kérdése.
jómagam 23-éve költöztem a faluba és rengeteg "Törzsgyökeres ember segitségének köszönhetően sikerült beilleszkednem, mert úgy érzem nekünk "gyüttmenteknek is alkalmazkodni kel és akkor közössen megtalálhatjuk a helyes útat ebben a most nem egyszerö világban.
Tehát nem az számit ki honnan jött hanem,hogy közössen tudjunk tenni a jobbért sérelmeket félre téve.
nem széthúzni ÖSSZEFOGNI
Idézet
 
 
#2 1 szülö 2011-12-02 13:47
Hát igen ez az egyik téma,a másik pedig a támogatás,példá ul a haláleset temetkezési támogatás 5-6000 ft,gyereküket egyedül nevelő szülő támogatása 5800ft és sorolhatnám a többit,itt miért ennyi a szomszéd falukba,6-7 szerese ja akinek tömve van a zsebe az még többet akar .
Idézet
 
 
#1 atalja 2011-12-02 12:32
Hát igen, ez a rossz felfogás!A hollandok mennyi pénzt hoztak volna a falunak, nem is beszélve a forgalomról, hisz Hollandia nagyon gazdag ország, én éltem ott.Szomorú, hogy mennyi pénztől fosztották meg a falut, de ez már meg szokott Rátóton, mert 1-ek járnak itt jól, péld:spionok, itt mindenki pletykálkodik, nem, hogy a saját udvara előtt sepregetne!,így heccelik az embereket, aztán a sarokba húzódva röhög rajtuk!Rátot 1 kétszínű,idegen t meg nem tűrő lakosság, nekem volt részem látni, a műanyagban , milyen spicli emberek vették körűl szüleimet!!EZEK NEVEZIK MAGUKAT TÖRZS GYÖKERES RÁTÓTINAK!!!!Sz égyen!!!!!!!!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Oldal tetejére